23.8.2014 KVJ Malacky, Slovensko

24.08.2014 09:25

3 a půl měsíce od porodu štěňátek z vrhu "B" vyběhala v krásném zámeckém parku DAFFI Vormicelli ve třídě šampionů V1, CAC , čímž tak splnila podmínky pro udělení titulu SLOVENSKÝ ŠAMPION. Nyní je Azalka ve výborné kondici, krásně nasrstěná, v perfektním osvalení, posudek je plný superlativů a jistě měla i daleko navíc, avšak titul "Klubový Víťaz" zůstat na Slovensku zřejmě musel...

Po celý včerejší den sklízela Azalka obdivné komplimenty nejen za to, jak krásně vypadá, ale i za vynikající poslušnost od nejednoho účastníka výstavy.

Bohužel si z této výstavy odvážíme nejen to dobré, ale i zkušenost velice špatnou. Těsně před vstupem do kruhu byla nicnetušící Azalka napadena fenou standardní drsňačky, jež zaútočila velmi, velmi rychle, naprosto bezdůvodně, a nehodlala Azalce zadní běh pustit jen tak. V těch několika málo vteřinách proběhlo vše neskutečně rychle, agresorce se Azalka zvládala pouze bránit. Aza není žádný rváč, je to fenka s jemnější povahou, která si dosud myslela, že všichni na světě byli stvořeni, aby ji milovali. V očkách se mně ještě dnes ptá, proč..? Co jsem provedla...? Nic neprovedla, příčinu nezadala žádnou, ani jsme neprocházely kolem moc blízko, feny jsme si vůbec nevšímaly. Zkrátka psi jsou psi, do hlavy jim nevidno a jedním z možných důvodů mohla být již značně podrážděná nálada standardní feny z úmorně dlouhého čekání na výstavě a tíhu výstavního ruchu zkrátka neunesla. Azalce takové čekání nevadí, opět byla posuzována jako poslední z celé výstavy s číslem 75!, výstavy si vždy užívá a i po útoku dokázala v kruhu svůj titul vyběhat. Až později jsem přišla na to, že ostré zuby agresorky zanechaly tržnou ránu na zadním běhu a pohmožděné vnitřní stehno. Ukázalo se, že veterinární zajištění na výstavě bylo bůhví kde ?! (možná, že ke konci výstavy již bylo pryč!), a desinfekci se nikomu nepodařilo sehnat! :( :(

Musím i na druhou stranu ale také napsat, že majitelka standardní fenky byla/je ve stejném šoku, a za vše se mi velmi úpřímně omluvila. I nadále zůstaneme přáteli. Dokážu pochopit, že zvíře je pořád zvíře a může mít i zkrat, vždyť jezevčík je také jenom člověk :)

Moc doufám, že šok z takového zážitku nezanechá na Azalce žádné následky, je jinak vyrovnané povahy a věřím, že na výstavy nezanevře. Poučení pro mne: příště svou vybavenou lékarničku s sebou!!!